dimarts, 11 de desembre del 2012

ACTIVITATS DE DESEMBRE

Drets Humans?

  • Dia 10 de desembre és el Dia Internacional dels Drets Humans i els alumnes de 4t d’ESO els han analitzat a classe i han cercat imatges que mostren que encara ens queda molt de camí per recórrer. Si voleu, podeu veure’n una mostra a la Biblioteca.
     

    Jo conec la meva herència, i tu?

  • Jo conec la meva herència, i tu? és una iniciativa de la SEEC de Múrcia per reclamar i conscienciar la societat que el Grec, el Llatí i la Cultura Clàssica han d’estar presents en la LOMCE. Els professors i alumnes de Llatí i de Grec del nostre centre s’hi han afegit i, com centenars de centres d’Espanya i d’arreu del món, faran un recital de textos grecs i llatins. Serà dimecres, dia 12 de desembre a les 12 hores. Recordau: 12-12-12. I si teniu curiositat per saber quants centres hi participen, us deixem aquest enllaç: Yo conozco mi herencia, y tú?

Nora Albert

  • Nora Albert ens visita. Dia 17 de desembre a les 9.50 hores és previst que l'escriptora Nora Albert parli de poesia als alumnes de 1r de batxillerat.

dimarts, 4 de desembre del 2012

TRANSGÈNICS?

 Fins al 24 de novembre hem tengut a la Biblioteca una exposició sobre transgènics i els riscs que comporten per a la salut i el medi ambient. Aquí us en recordam alguns:
Riscs per a la salut humana i animal:
  • Toxicitat i qualitat dels aliments.
  • Poden produir al·lèrgies
  • Resistència a antibiòtics
Riscs per al medi ambient:
  • Persistència del transgen.
  • Augment dels químics en agricultura.
  • Impredictibilitat de l'expressió dels gens.
  • Resistència dels organismes modificats i susceptibilitat dels organismes no modificats.
Riscs per a l'agricultura:
  • Alteració del valor nutritiu.
  • Pèrdua de biodiversitat.
  • Reducció dels conreus susceptibles.

dimarts, 27 de novembre del 2012

CORRELLENGUA 2012


Correllengua 2012: un visca per Madiop i per Toni Manonelles i un clam per la llengua, la cultura i la dignitat.

Dilluns, 19 de novembre, s’iniciaren els actes del Correllengua 2012 amb jocs de scrabble que es perllongaren al llarg de la setmana. Tinguérem, a més, dues visites molt especials: la de Madiop Diagne que ens parlà de prejudicis i perjudicis per defensar que la integració és possible des de valors universals com llibertat, respecte, no violència; i la de Toni Manonelles que ens apropà una mica més al nostre entranyable Lluc Daifa. I divendres clausuràrem el Correllengua amb una performance, el pas de la flama i la lectura del manifest, amb un gran desig: Més Madiops i més Llucs Daifa, per favor!!



 

dimarts, 20 de novembre del 2012

BENVINGUTS AL MÓN DEL MANGA

De la mà de dues alumnes de l'institut, i amb la col.laboració d´altres alumnes del nostre institut, inauguram un nou dossier temàtic sobre el Manga. Aquestes alumnes són unes grans artistes i enteses del tema. Al nou bloc, trobarem informació sobre aquest món, consells de cóm dibuixar i podrem veure les seves obres. Us convidam a visitar-lo: Passeu i gaudiu d´ell!

dilluns, 5 de novembre del 2012

CONTE PER AL DIA DELS DIFUNTS: RIP RIP HURRA!


Dia 1 de novembre és el dia assenyalat per recordar els nostres difunts. Per això, Bernat Joan ens ha explicat un conte de por, de difunts que habiten al nostre centre i que en dies com aquests retornen perquè no els deixem en l’oblit ni oblidem que també ens hem de morir i que és hora que comencem a morir amb seny, entusiasme, esparpillament, com va decidir de fer Pere Quart:

ARA que hi penso...
Tinc tantes coses entre mans.
Feines urgents.
No em recordava que també
he de morir.

Sóc tan distret!
M´havia descuidat
d´aquest projecte
o m´hi aplicava
sense gens de zel.

A partir de demà
repararé l´oblit.

Volenterós,
començaré a morir
amb seny, entusiasme,
esparpillament.
Dos magnífics regals de Bernat Joan: un conte i un dibuix. Moltes gràcies, Bernat!!

També hem menjat bunyols i panellets, però abans, de fet alguns dies abans, en els temps morts -mai més ben dit- alumnes i profes hem ambientat la Biblioteca i els seus voltants amb bruixes, ratapinyades, gats negres i corbs, làpides amb poemes de mort i amb els epitafis que més ens han agradat. A Internet n’hem trobat un munt, alguns de molt coneguts, la majoria molt aguts:
"Mortal espectador,
Sóc el que tu seràs:
he estat el que tu ets."
Perdoneu que no m'aixequi. (Groucho)
No espero res. No temo res. Sóc lliure.(N. Kazantzákis)
 “No està demostrat que jo m'hagi de morir algun dia." (E. Punset)
Dieu-li al Punset que s'equivocava.
Ostres! Era veritat!
Bon profit als cucs.
RIP RIP HURRA!




dimarts, 30 d’octubre del 2012

EXPOSICIÓ DE MANGA



Són joves però ja tenen molt clar que el que els agrada és dibuixar manga. En pinten a tothora, fins i tot d’amagat, en hores de classe, i a través del que creen s’expressen. Alguns fan de moment petites piruetes, però d’altres ja en tenen un gran domini de la tècnica.

Aquests joves artistes van acceptar de seguida la nostra proposta i en pocs dies han anat muntant una magnífica exposició de les seves creacions. Ens han explicat, a més, per escrit per què dibuixen i ens han demostrat que, de manga, en sabem una estona llarga.

Us deixem aquí les seves impressions i una part de la mostra de dibuixos manga que tenim exposada al passadís de la Biblioteca. Si la voleu veure, veniu! I, per si voleu improvisar un manga, tenim un espai perquè cadascú faci la seva petita aportació. Gràcies Raquel, Marga, Cris, Nathalia, Clàudia, Robert, Tania, Lluis, Belyz, Toni, George,...
 
Per què dibuixo?” És una pregunta que mai no me l’he feta. Però si l’hagués de contestar, respondria que és una necessitat per a mi, que sense ella no puc viure. No és que me’n recordi molt bé del meu passat, però puc assegurar que vaig començar dibuixant ‘picachus’ i ulls, ja que m’agraden molt. A sisè de primària, per fi em va sortir el meu primer dibuix de cos sencer d’una al·lota. Quan vaig començar l’ESO, vaig començar a dibuixar els personatges de la meva sèrie preferida One Piece. Poc a poc, vaig començar a fer intents de manga, la majoria –està bé, tots, romàntics. Però ja a tercer vaig començar a estructurar un futur manga de caràcter aventurer que avui dia estic enllestint i esper tenir-lo llest per a principis de novembre. Us en deixaré un exemplar perquè pugueu llegir-lo. Rakyû.
 
Autorretrat
 

Dibuixo per recordar aquelles vivències d’un temps passat que he oblidat. Represento allò que en un moment he vist tant a la realitat com en el subconscient. Tot allò que m’envolta és la meva font d’inspiració, tant els bons moments com les males experiències. La meva vida personal hi intervé i dóna vida a un paper blanc i sense color creant formes abstractes que es converteixen en figures. “Anònima”.

 
Autorretrat

 
 
 


 

dimarts, 16 d’octubre del 2012

DIA INTERNACIONAL DE LA BIBLIOTECA

Dia 24 d’octubre és el Dia Internacional de la Biblioteca i ho volem celebrar amb dues activitats:


1. La Biblioteca Solidària: podeu aconseguir llibres i altres materials per un euro o per un paquet o una llauna de menjar (arròs, pasta, sucre,....). Amb la recaptació, en farem donació.   2. Manga a primera vista és el títol de la mostra que estem preparant amb els alumnes afeccionats al manga sobre la història d'aquest tipus de còmic. És una activitat oberta a tots els alumnes que hi vulguin participar. Si en dibuixes, vine a la Biblioteca i participa-hi amb les teves creacions.  


"Lunch atop a skyscrapper" o el "dinar dalt d'un gratacels" és la fotografía presa per Charles C. Ebbets el 29 de Setembre de 1932, on hi apareixen 11 obrers de la construcció del General Electric Building, al Rockefeller Center de Nova York.

dimarts, 2 d’octubre del 2012

ELS LLIBRES DE LA BIBLIOTECA

EMIGRANTES


"Emigrantes" es una novel·la gràfica sense paraules, en la qual Shaun Tan ens explica la història d’un emigrant que abandona el seu lloc d’origen per arribar a una ciutat desconeguda i estranya a la qual haurà d’aprendre a adaptar-se. L’absència de text escrit reclama l’observació del lector sobre el més petit detall de la vinyeta, i en aquest cas, a més a més, aporta significat perquè fa còmplice al lector de la incomprensió que sent el protagonista davant un món nou i desconegut.
Les il.lustracions, fetes a llapis en colors grisos i sèpies, ens recorden un àlbum de fotografies antigues.




BENVINGUTS AL NOU CURS!!!

LA LITERATURA ENS FA GRANS.

Cartuns Cartoons


dimecres, 4 de juliol del 2012

MOLTES GRÀCIES!!!



Hem d’agrair les aportacions que han fet particulars a la Biblioteca, a Daniel Rodríguez per la magnífica col·lecció de comics i manga que ens ha donat; a Iolanda Bonet per la col·lecció de vídeos, dvd d’escriptors i infantils (Tintin,..), llibres; les donacions d’alumnes i altres membres de la comunitat educativa: Felisa Navarro, Pilar Gómez, Carmen Escribano, Milagros Pierna, Bernat Joan, Magda Wauquier,...; a Teresa Torres, a Iolanda Bonet i a Marisa Monteagudo també pel seu suport constant i suggeriments, també de forma especial a Milagros Pierna i a Bernat Joan i a tots els escriptors que ens han visitat, per la seva inestimable i desinteressada contribució a l’animació i promoció de la lectura. I a l’ajuda rebuda en el desenvolupament de les diferents activitats de molts professors, de totes les ordenances, la cuidadora (Goretti Goikoetxea que ens ha ajudat moltíssim), alumnes,...


L’Equip de la Biblioteca.

FESTA DE FI DE CURS I PREMIS DE LA BIBLIOTECA




Juny ha acabat i, amb ell, el curs i ho hem celebrat amb una festa, com ha de ser. S’han lliurat els diplomes dels alumnes de 4t d’ESO i de 1r de batxillerat i els premis i mencions de la Biblioteca.

Els alumnes guardonats han estat:
Álvaro Carrasco López (Primer Premi del Concurs de Grafits).
Lari Lennis Santiesteban Pacheco (accèssit del Concurs de Grafits).
Jean – Pierre Quiroz Rivera (Primer Premi del Concurs de Lectura “M’agrada llegir”)
Antoni Torres López (accèssit del Concurs de Lectura “M’agrada llegir”)

I han rebut mencions i obsequis d’agraïment en reconeixement a la seva tasca realitzada a la Biblioteca al llarg del curs escolar 2011-2012:

 Maria Sansano Escandell
Elsa Lüders Cárcel
Eva María Ferreira Bascuñana
Angélica Mae Lazo Agudong
Antoni Torres López
Álvaro Rodríguez Carroll
E. Narcisa Loor Rodríguez
Maha Ben Said Haddouch
Yuli Paola Útima Cruz
Ariadna López Jiménez


Felicitats a tots, bon estiu i bones vacances..... amb lectura!

dimecres, 2 de maig del 2012

I AIXÍ VA SER EL NOSTRE SANT JORDI!!!




Ha estat un Sant Jordi trepidant, de molta d’activitat. Durant la setmana hem decorat la Biblioteca: na Isabel ens ha fet el cartell anunciador; na Raquel, ajudada per n’Adrian, n’han fet un de ben gros i els alumnes-bibliotecaris ens han dibuixat i retallat roses, escrit poemes com el de J. Salvat Papasseit que us recordam aquí:

Perquè has vingut han florit els lilàs 
i han dit llur joia
                           envejosa
                                     a les roses:

mireu la noia que us guanya l'esclat,
bella i pubilla, i és bruna de rostre.

De tant que és jove enamora el seu pas
 - qui no la sap quan la veu s'enamora.

Perquè has vingut ara torno a estimar:
diré el teu nom
                                   - i el cantarà l'alosa.



Tot això ho hem fet durant els esplais. El colofó, l’han posat en Noel amb el seu petit drac fet de material reciclat i na Goretti i l´alumant de l´aula d´Educació Especial amb un enorme i bellíssim drac de cartró.









En aquest marc de roses i poemes, hem celebrat la diada: hem vist un curt, el de Mr Morris, mentre menjàvem crespells i xocolata. I hem recitat poemes,...







També hem tingut un convidat d’excepció, el dj Iñaki Garcia, que ens ha parlat sense embuts del món de les discoteques.



I, gràcies a la llibreria Hipèrbole, hem tengut exemplars dels nostres professors-escriptors que ens han dedicat els seus llibres. 
Teatre, tallers, gincanes, jocs, cançons, disfresses (mariol·los en deim aquí), dels quals us oferim aquestes imatges:






divendres, 20 d’abril del 2012

ACTIVITATS DEL DIA DE SANT JORDI AL NOSTRE CENTRE

- 10,45h: XOCOLATADA  al pati
               PROJECCIÓ D´UN CURT  a la biblioteca

- 11h:      LLIURAMENT DE PREMIS DE FOTOGRAFIA  a la sala d´actes
               MÚSICA al pati
               CAMPIONAT DE FÚTBOL al pati

- 11.30h: LECTURA DE POESIA DELS ALUMNES DE 2n D´ESO a la biblioteca

- 12h:      TEATRE DE 3r D´ESO a la sala d´actes
                TEATRE DE 1r D´ESO al gimnàs
                CONFERÈNCIA SOBRE EL MÓN DELS DJs I LA NIT
                per als alumnes de 4t d´ESO a la biblioteca
                GIMNCANA ESPECIAL per als alumnes de Batxillerat
                GIMNCANA DE LA CNL

- 12.30h: GIMCANA al pati per a tots els alumnes

- 12.45h: SIGNATURA DE LLIBRES per part dels professors-escriptors al hall de l´institut

- 14.00h : ACABAMENT DE LES ACTIVITATS




DIADA DE SANT JORDI A S´ALAMERA


dilluns, 2 d’abril del 2012

DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL

Hi havia una vegada un conte que contava el món sencer. Aquest conte en realitat no era un de sol, sinó molts més que van començar a poblar el món amb les seves històries de nenes desobedients i llops seductors, de sabatetes de cristall i prínceps enamorats, de gats enginyosos i soldadets de plom, de gegants bons jans i fàbriques de xocolata. El van poblar de paraules d’intel·ligència, d’imatges, de personatges extraordinaris. Li van permetre riure, sorprendre’s, conviure. El van carregar de significats. I des d’aleshores aquests contes s’han continuat multiplicant per dir-nos una i mil vegades: «Hi havia una vegada un conte que contava el món sencer...». (Organización española para el libro infantil y juvenil)
Avui, 2 d'abril, se celebra a tot el món el Dia Internacional del Llibre Infantil per commemorar el naixement de l'escriptor Hans Christian Andersen l´any 1805. 

Per celebrar-ho, la Biblioteca Municipal de Can Ventosa organitza una exposició infantil que es podrà visitar des del pròxim dilluns dia 2 fins al divendres dia 13 a la sala infantil-juvenil. Serà al voltant del món de l'art i dels llibres. El seu títol: Art+llibres: un tast.
És una exposició molt visual, com totes les infantils que organitza la Biblioteca, i vol aconseguir explicar el món de l'art, els artistes i els llibres als més petits per tal de formar futurs lectors habituals.

Si t´agraden els contes i les il.lustracions, segur que a tu també t´agrada. 

divendres, 30 de març del 2012

ELS CONTES DE LA BIBLIOTECA

LA COSA PERDUDA


Un dia, mentre passeja per la platja a la recerca de taps d’ampolles per a la seva col·lecció, un jove es troba amb una criatura estranya, d’aire trist, desemparada i solitària, la cosa perduda. Mentre espera en va que algú vingui a recollir-la s’estableix una relació intima entre ells. A la platja ningú no en sap res, de la criatura, ni tan sols l’han notat. Llavors decideix dur-la a casa seva on la cosa perduda passa desapercebuda per als seus pares, tan atents a les notícies oficials de desgràcies alienes que, no obstant això, quan finalment la noten gràcies a les observacions del jove, la menyspreen, l’exclouen i se’n desentenen. El jove no sap què fer fins que al diari troba un anunci del Departament Federal d’Objectes Inútils. Una vegada arribats al DFOI la cosa fa un sorollet d’infelicitat; mentre ell busca un bolígraf amb què emplenar els interminables models burocràtics, un empleat de la neteja li aconsella que si en alguna cosa aprecia a la cosa perduda no la deixi allí i li lliura una targeta amb un símbol esperançador. Després d’haver donat moltes voltes per la ciutat aconsegueix trobar l’adreça de la targeta en un amagat i fosc portal d’un carreró anònim. Darrere de la porta descobreix un inventari d’estranys i inusuals objectes perduts. 





Ens trobem davant una faula que ens vol parlar de les relacions socials. L’àlbum compta amb estimulants pinzellades d’humor i ironia, però també de tendresa. Un gran llibre, original amb molts elements d’interès i reflexió.










diumenge, 25 de març del 2012

IBOSITANS


Hem pogut conèixer de prop l’escriptor Lluís Ferrer que ens visità el proppassat divendres. Ens explicà qui és, a què es dedica, per què li agrada tant llegir i escriure. I ens ha desvetllat alguns secrets de l’ofici d’escriure i de les obres que ha escrit fins ara centrades en Ibosità, un bassetjador eivissenc que vivia a l'època púnica. Les obres, que conformen una trilogia, són: Anníbal i l’ibosità, Julia i s'ibosità : anys perduts i Ibosità, cercle tancat.


D’Anníbal i l’ibosità diu Iolanda Bonet: És una lectura per gaudir de la nostra petita i gran història, la que s’escriu amb minúscules. Hi trobarem moltes anècdotes que tots els eivissencs i les eivissenques hem sentit a contar i les hem fet nostres: l'origen eivissenc del cartaginès, la nostra passió per Cartago, la terra sagrada...
Aquesta és de les històries que ens identifiquen i que durant anys i anys han representat els nostres trets eivissencs. És un llibre escrit amb amor i significació per la nostra illa. Llegir aquest llibre significa un retorn a l’Eivissa  que encara no es deia Eivissa sinó Ibosim.



Ja ho sabeu, si voleu endinsar-vos en el món de ficció d’aquest autor, dels seus herois i conèixer més la nostra història, tenim a disposició de tots els exemplars que ha donat i dedicat aquest autor a la nostra ara més gran Biblioteca. Gràcies, altra volta, Iolanda!