dissabte, 25 de maig del 2013

PORPRA I BLANC

  Aquests dies els alumnes de 2n d'ESO han participat en les xerrades informatives sobre l'excursió que faran, en dos grups, al Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa els propers dies 31 de maig i 7 de juny. Se'ls ha explicat l'interès i objectius de la sortida, l'itinerari, usos i activitats permesos, equipament que cal portar, etc. 

  La sortida al Parc Natural de Ses Salines és una de moltes altres que realitza el departament de Ciències Naturals a fi que els alumnes aprenguin a estimar la natura i a preservar-la. Forma part de les diverses propostes que ofereix als centres educatius la Xarxa d'Espais Naturals Protegits de les Illes Balears i que, sota el títol "Porpra i Blanc”, pretén que els alumnes coneguin el Parc des d’una perspectiva històrica a través de la producció de porpra i l’explotació salinera, que entenguin la importància que tenien les salines en l’antiguitat, que coneguin el seu sistema de defensa, que valorin la importància de la conservació dels recursos i, evidentment, que identifiquin els diversos hàbitats i ecosistemes i que aprenguin a interrelacionar-s'hi amb seny, respecte i compromís
  Si voleu saber-ne més del Parc Natural de Ses Salines i dels Espais Naturals de les Illes Balears, us recomanem que visiteu aquestes adreces: 
* PARC NATURAL DE SES SALINES D'EIVISSA I FORMENTERA Espais de natura Balear
* SES SALINES GEN-GOB Eivissa
* SES SALINES Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera

  I aquí teniu un PETIT TAST de les nombroses meravelles que amaga el Parc: 



dimarts, 7 de maig del 2013

HEM TOCAT EL CEL!

Qui ho diria? Enguany s'han acomplert 100 anys (un segle!) de les normes ortogràfiques de la nostra llengua i nosaltres ho hem pogut commemorar a cor què vols, perquè dia 29 d'abril vàrem tenir el privilegi de comptar amb una figura d'excepció, Isidor Marí, president des de l'any 2010 de la Secció Filològica de l'IEC. En la seva exposició, adreçada especialment als alumnes de batxillerat, però també a tots els interessats, Isidor Marí parlà de la tasca que, en defensa de la llengua i de la cultura, iniciaren a principis del segle XX visionaris savis com Prat de la Riba (llavors president de la Diputació de Barcelona i després de la Mancomunitat), que fundà les institucions adients, l'IEC i la Secció d'Estudis Filològics; i com mossèn Alcover, Pompeu Fabra, Joan Maragall, Àngel Guimerà, Josep Carner, Lluís Segalà i Frederic Clascar, els primers membres de la Secció, que crearen els instruments necessaris (una gramàtica, diccionaris,..) per normativitzar-la i així normalitzar-la, fer-ne una llengua d'ús moderna i de cultura. L'ingent esforç compartit d'aquestes grans personalitats, que comptà des dels primers moments amb l'aportació d'intel·lectuals eivissencs com Vicent Serra i Orvay i Isidor Macabich, i després, des dels anys 70, amb la de l'il·lustre Marià Villangómez, a més d'altres, féu possible que avui dia tinguem una acadèmia de la llengua, la Secció Filològica, que, integrada per estudiosos d'arreu del domini lingüístic català, segueix esmerçant esforços perquè la llengua catalana, amb una normativa comuna i alhora respectuosa amb les varietats, sigui coneguda i reconeguda i, sobretot, perquè sigui útil.
Moltes gràcies, Sr. Isidor Marí, va ser un gran plaer.

D'aquesta conferència, us en deixam alguns fragments que podeu visionar en el vídeo de sota. Les imatges no són gaire bones, però, el que importa són les paraules i, en aquest cas, són clares, assenyades i rotundes. Escolteu-les!



Us adjuntam igualment el document 'La Secció Filològica de l'ICE als cent anys de les normes ortogràfiques” d'Isidor Marí que ben segur que us farà un bon profit.